środa, 8 października 2014

Piers z kurczaka w sosie smietanowo-pomidorowym

Piersi z kurczaka mozna przygotowac na milion sposobow. Słodkie, pikantne, kwaśne, smażone, duszone, w sosie... wymieniac by można bez końca. Ostatnio bardzo zasmakowaly nam w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

0,5 kg piersi z kurczaka
1 mala cebulka
3-4 ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów w zalewie
200ml slodkiej smietanki (30%)
1 łyżka mąki
sól, pieprz, bazylia

Pierś pokroic w paseczki i wrzucić do miski. Doprawic solą i pieprzem.  Dodać łyżkę mąki i zamieszać wszystko tak aby mięso obtoczylo się mąką.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z pomidorów i podsmażyć mięso do lekkiego zarumienienia.

Czosnek i cebulę posiekac, a pomidory pokroic w paseczki. Dodac do mięsa i podsmażyć do zeszklenia cebuli.

Wlać smietankę i zagotować.  Dusić na małym ogniu ok 5 minut dodając bazylię pod koniec.

Podawac z ryzem lub makaronem penne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz